Kuba; Andra sidan myntet?

Det är många år sen nu vi var på Kuba och det var ett fascinerande resmål på många sätt. Mycket har garanterat ändrats sedan dess men en hel del är också säkert sig likt, på gott och ont. Vi stötte på en del information och hamnade i situationer som absolut bidrog till fascinationen men som också skapade en del frustration.

Först och främst, då vi var på Kuba hade de två olika sorters valutor: Konvertibla pesos och Kubanska pesos- en för turister och en för kubaner. Därför var det väldigt dyrt att turista på Kuba men även väldigt dyrt för de boende där. Kubanerna kunde betala 10gånger mindre än turisterna för vissa saker men de tjänade bara motsvarande 180SEK i månaden, vilket gjorde att det fortfarande var dyrt för dem. Vissa produkter var de tvungna att betala i konvertibla pesos, exempelvis tandkräm vilken kostade motsvarande 25SEK, om jag inte minns fel, när vi var där. Ett galet pris i förhållande till deras månadslön!

På vår guidade tur fick vi träffa en kvinna som är med på bild i Lonely Planets guidebok och tack vare det och att turister nu ville ta kort med henne för en konvertibel peso kunde hon på en dag tjäna lika mycket som en hjärtkirurg tjänade på 3 månader(!!). Därför var det många kubaner som försökte tjäna pengar på turister genom att t.ex. hjälpa en lägga in väskan på bussen, visa en vägen eller sitta utanför de offentliga toaletterna (Vilka dock alltid verkade vara nerkissade, ha slut på toalettpapper eller inte gå att spola- MEN det vill de ha pengar för).

Att ta ut pengar ur bankomaterna på Kuba med vetskapen om att vi per gång tog ut mer än vad de flesta tjänade i månaden kändes sådär. Bankomaterna kunde dessutom också lura en. Vi var tvungna att vara extremt snabba med att ta våra pengar när de kom ut ur maskinen annars kunde de åka in igen, men uttaget registreras. Banken hjälpte en OM de kände för det. Så vi gjorde som så många andra- stod framåtlutade med handen redo att plocka ut pengarna direkt när de kom ur bankomaten.

Tyvärr var vi flera gånger under vår Kubavistelse med om tillfällen där olika människor försökte lura oss på pengar. Taxichaufförer som körde runt, runt och låtsades att inte hitta vägen trots vår hjälp, restauranger som la till extra rätter på notan och hotell som krävde mer betalt än priset som stod på deras hemsida. Dessutom var gatorna fulla av inkastare till restauranger eller människor som tog på sig att visa en vägen och sen förväntade sig att bli bjudna på mat. Eller helt enkelt bara gick framför en och ville ha pengar för vägvisningen även fast vi hittade själv. Som tur var hade vi blivit varnade för detta av en dansk familj vi träffade på vårt hotell, så vi var uppmärksamma på problemet. Och vet man om det i förväg, och har en insikt i varför, kan det kanske mildra frustrationen något. För Kuba är fortfarande ett fascinerande land, och jag skulle fortfarande rekommendera folk att åka dit.

Kommentera