Peru: Amazon to the Andes

Merparten av vår tid i Peru spenderas på G.A.P.- turen ’Amazon to the Andes’, vilken inkluderade bl.a. Machu Picchu och Amazonas, och utgick från Lima. En fin stad men ofta molnig (Det sägs dock att det aldrig regnar där, vilket innebär att vi hade otur, eller tur, som fick en del regndroppar på oss under vår vistelse.

I turen kunde man välja att gå Inkaleden eller ta sig till Machu Picchu via tåg och på så sätt få mer tid i städerna/ byarna runt omkring. Vi valde det sistnämnda (Kanske mer av lathet än av något annat, vilket till viss del kan ångras nu i efterhand- Inkaleden hade varit kul (?) att ha klarat).

En av städerna vi fick spendera tid i var Cusco. På 3200m höjd och med extremt syrefattig luft gör bara att promenera längs trottoaren en anfådd. Här passade vi dock på att vara rätt så aktiva och fick både ridit, testat forsränning och provat på utelivet (där vi hittade ett lite gömt men väldigt bra ställe som hette ’Roots’).

Ridningen gick förvånansvärt bra. Jag som inte ridit sen jag var liten var aningen nervös, vilket inte blev bättre av att min häst somnade det första den gjorde med mig på ryggen. Jag skrek och skratta om vartannat medan det kändes som att hela hästen skulle välta. Men jag höll mig kvar och gjorde så under hela turen, trots terräng upp och ner för leriga stigar och lösa stenar.

Första utflykten på vår G.A.P.- tur var att ta oss till Sacred Valley och staden Ollantaytambo, vilken ligger någon timme från Cusco. På vägen hälsade vi på ett projekt där peruanska kvinnor lär sig göra garn och väva tyger som de sedan kan sälja och på så sätt försörja sig.

Andra stoppet var ruinerna i Pisaq där vi vandrade på smala stigar med bergstup sidan om oss. Helt fantastiskt fint. Perus natur med berg och dalar och ruinerna mitt i allt är helt otroligt och det är väldigt svårt att ta in att man själv står mitt i det.

Vårt stopp i Ollantaytambo spenderades vid fler ruiner samt på marknad. Ollantaytambo är en väldigt liten mysig stad där alla gator har kullersten och staden ligger i en dal omgiven av gigantiska berg.

Innan det var dags för Machu Picchu spenderade vi ett dygn i Aguas Calientes, staden närmst just Machu Picchu. Tåget från Cusco tog oss dit i ett zickzack- mönster över berget och tog totalt 4 timmar.

Aguas Calientes har i princip bara en gata vilken lutar ca 45 grader. När vi var där gick det två män och rullade tunnor uppför denna gata, hade de tappat fästet hade tunnorna dragit med männen nerför backen igen.

Som namnet på staden beskriver finns det värma källor här, vilka vi passade på att njuta av. Vi passade även på att besöka den gigantiska marknaden som låg precis vid tågstationen.

Det är vanligt att man från Aguas Calientes promenerar till Machu Picchu vilket tar några timmar. För att klara den syrefattiga luften är det många som dricker Coca-te, äter coca- godis eller tuggar coca- blad vilket lokalborna och många som går Inkaleden gör (Från coca- växten framställs dock också kokain vilket gör att t.o.m coca- teet är narkotikaklassat i andra länder och inte får tas ut ur Peru). Vi valde dock att ta bussen till Machu Picchu, vilket vi inte var ensamma om- 10 minuter efter första bussen lämnat hade det gått ytterligare 17 bussar. Bussfärden tog 20 minuter och vi passerade x antal som valt att promenera samt x antal som gett upp och valt att försöka lifta istället.

Machu Picchu
För bilder från Machu Picchu se HÄR.

Kommentera