Kuba

Ett mindre turistigt Kuba

Efter våra dagar i Havanna åkte vi till Santiago de Cuba för att hälsa på en familj som R kände. I väntan på nattbussen tog vi våra väskor (som vi inte fått lämna på hotellet) och hängde på stationen. Käkade middag på stationscaféet och hade en trevlig stund på gräsmattan utanför med en filt och Rom och Cola.

Nattbussarna gick direkt från Havanna till Santiago de Cuba men när vi väl bokade buss fanns det bara kvar med stopp i Varadero. Ingen större fara dock men bussen var ingen trevlig upplevelse. Av någon anledning var ACn på full fläkt, iskall luft nästan stormade fram i bussen. Musikvideorna på tvn var med samma två artister och samma två låtar, om och om igen. Och toaletten fungerade inte. Som tur var stannade bussen med jämna mellanrum, men det kommer inte regna några lovord över Kubas offentliga toaletter.

Det som det däremot kommer regna lovord över är våra dagar i Santiago de Cuba och tiden vi fick spendera med familjen där. Alfredo och hans familj tog emot oss med öppna armar och gjorde verkligen allt för att vi skulle trivas. De såg till att vi hade någonstans att bo, bjöd oss på otroligt god mat både hemma och på restaurang, visade oss runt i stan och såg till att vi fick se ett lite mindre turistigt Kuba.

Under dagarna vi spenderade i Santiago de Cuba bodde jag och L hos en kvinna och R samt J hos en annan. På Kuba är det vanligt att man registrerar sig hos staten och på så sätt får tillstånd att hyra ut ett rum hemma. Hur bra boende som helst! Alfredo kom och hämtade oss varenda dag och tog med oss på olika utflykter; Till stranden för koralljakt och häng, till veteranbilsmuseum, till en dinosariepark och utsiktsplats samt till hans föräldrar i San Luis där de fortfarande körde runt med häst och vagn. Vi fick åka gamla häftiga bilar, flakbuss och klämma in oss med hela familjen i ett baksäte. Alfredo hade tagit en veckas semester för att kunna ta emot oss och visa oss runt och ena dottern skolkade från skolan för att kunna hänga med.

Vi åt kubansk mat och drack goda drinkar (och mindre drickbara drycker som mest dracks för artighetens skull). Familjen tog med oss till kubanska restauranger där vi egentligen inte var välkomna som turister och där de kunde betala i kubanska pesos (vilket i våra ögon blev sjukt billigt men i deras såklart var en stor utgift). Vi försökte bjuda tillbaka så ofta vi bara fick och visa tacksamhet för de såg verkligen till att vi fick ut så mycket som möjligt av våra dagar där.

Sista kvällen tog Alfredo oss till en bar där vi fick lära oss blanda våra egna drinkar och dansa. Baren hade egentligen stängt när vi kom men de öppnade stället igen för vår skull. Fantastiskt! Han hade också fixat en kille som körde oss runt hela kvällen. ’Mr Butch’- Gigantisk snubbe med guldtänder, körandes en gammal bil som knappt höll ihop och med reggaeton på högsta volym. Mr Butch svängde inom en korvkiosk på vägen hem, där folk nu samlats och dansade Casino. Hur härligt är det inte att folk bara samlas i ett gathörn och dansar?! Så jäkla duktiga! Kvällen och dagarna i Santiago de Cuba kunde inte slutat på ett bättre sätt!

Kommentera