Ta sig runt i Sydafrika

Det är relativt enkelt att ta sig runt i Sydafrika och det är enligt mig ett fantastiskt land att resa i. Landet har en utbredd backpackerkultur och det finns flera sätt att ta sig fram på. Under mina resor dit har jag testat nedanstående:

Minitaxi/ minibuss
För en väldigt billig peng kan du ta dig både inom och mellan städerna  med minitaxi eller minibuss. (Minibussarna är nyare än minitaxin och något dyrare). Jag tyckte detta var ett härligt sätt att resa på dels pga av priset men framförallt pga av att man kände sig som en del av landet. Det spelas musik och berättas historier. Var dock beredd på att musiken ibland är alldeles för hög,  att det är trångt och ibland med fler människor än säten vilket kan innebära att man får ha någon i knäet och att man inte åker förrän taxin/ bussen är full vilket ibland kan innebära en väntan på flera timmar och att du aldrig kan räkna med att vara framme i tid. Men det är förvånansvärt hur snabbt man vänjer sig vid ”African Time”.

Ta sig runt i Sydafrika

BazBus
Med Bazbus kan man ta sig från hostel till hostel i både Sydafrika och Swaziland. Ett lättare sätt att ta sig runt än med minitaxi/ minibuss men även dyrare. Som exempel skulle vår resa från Swaziland till Durban kostat ca 200kr med minitaxi medan den med BazBus skulle kostat 600kr. Men ibland kan tiden vinna över pengarna och med BazBus vet man att man blir levererad till hosteldörren.

InterCape/ Långfärdsbussar
Mellan George och Kapstaden tog vi en buss på 7,5h, mellan George och Johannesburg en nattbuss på 16h och mellan Kapstaden och Johannesburg (ja, vi var i Sydafrika två omgångar med några veckor i Mozambique däremellan, vilket jag lovar att förklara närmre senare) tog vi sedan ännu en nattbuss, som år 2009 kostade oss ca 300kr. Ett billigt pris för en så pass lång resa och ett sätt att spara in både dagstimmar och kostnad för boende.

Hyrbil
När vi var i Sydafrika sist hyrde vi bil som vi tog oss runt med. Ett smidigt sätt att se landet och en frihet i att kunna åka precis när och var man vill. För 16 dagar betalde vi ca 3500kr för vår bil samt en deposition på ca 6000kr om något skulle hända (vilket det inte gjorde). Tänk dock på att ansöka i förväg om ett internationellt körkort och att Sydafrika har vänstertrafik, vilket får hjärnan att jobba lite extra i var korsning.

Ta sig runt i Sydafrika

Tåg
Mellan Kapstaden och Stellenbosch tog vi tåget då vi skulle på vinprovning. Färden tog ca en timme och kostade 7(!) kr år 2009 för en plats i tredje klass, vilket fungerade hur bra som helst.

2 reaktion på “Ta sig runt i Sydafrika”

Kommentera