Central Park

Central Park

Min favoritplats i New York City och det största beviset på att man tittar på en karta över Manhattan. Mitt i den kaotiska storstaden ligger denna fantastiska, perfekt fyrkantiga, oas.

Central Park har funnits sedan 1859 då det utlystes en tävling för att designa parken. Två herrar vann med sin design, vilken var den enda som inkluderade vägar genom parken, vilka nu knyter ihop Upper East Side med Upper West Side. Här finns även små smarta detaljer såsom att lyktstolparna har nummer på sig för att man ska kunna ta hjälp av dem om man går vilse. För det är en stor park, som sträcker sig från 59th till 110th street och mellan 5th avenue och Central Park West/ 8th avenue.

Genom åren har parken blivit försummad och ansågs en tid vara en osäker plats att vistas på. Central Park Conservancy bildades och har sedan dess återskapat parken och gjort den till den fantastiska plats den är idag. Nuförtiden är parken säker igen och folk kommer hit om dagarna för att motionera, ha picknick, utöva nån sorts sport eller bara koppla av.

Jag tror att jag har tagit minst en promenad i parken var dag jag varit i New York ensam. Hostlet jag brukar bo på ligger precis vid parken så antingen på vägen dit, på vägen ifrån eller när det funnits tid över har det varit lätt att smita inom. Dessutom har här joggats med M och druckits kaffe på ’The Boathouse’, försökts smygtittas på Beyonce som spelat på en av gräsmattorna och nu senast åkts skridskor.

Min absoluta favoritplats i parken är vid The Reservoir, som ligger mellan 86th och 96th street. Där ser man Manhattans skyline med vattnet framför sig och träden omkring sig. Här är perfekt att promenera runt och/ eller bara njuta av att man är i New York City.

2 reaktion på “Central Park”

Kommentera