Kategoriarkiv: Inte alls jorden runt

När vår examen från Göteborgs Universitet närmade sig och frågan om vad vi skulle göra efter behövde ett svar, föreslogs snabbt resa. Tanken var jorden runt, men vi insåg snart att varken tid eller pengar skulle räcka till. Det resulterade i 6 månader genom Mellan- och Sydamerika samt södra Afrika. Resan fick namnet ’Inte alls jorden runt’ och tanken är att minnena från städerna som besöktes ska samlas här nedanför.

African Time? Bussresan mellan Vilankulo och Beira

Bussen som avgick vid kl 4 på morgonen, skulle varit framme vid kl. 11.30 men anlände till Beira kl. 21. Först avgick bussen en halvtimme efter utsatt tid, en försening man dock vant sig vid. Att chaufförerna kör lite sisådär var man också van vid efter 5 månaders resa. Denna chaufförens galna körning gjorde dock att vi körde alldeles för fort ner i en grop vilket ledde till att något under bussen gick sönder och började ryka.

Läs mer >

Mozambique

Vårt första stopp i Mozambique var Maputo. Egentligen gjorde vi inte så mycket mer här än att leta tvätteri, besöka marknaden, laga ris med Shakalakasås (fantastiskt gott!) och hänga på hostlet. Vi bodde på ’Fatimas’ som dock inte var någon höjdare. Toaletterna var ofräscha och personalen inte så värst trevlig. De hade dock en shuttle till deras hostel i Tofo, vilket var vårt nästa stopp.

Läs mer >

På cykeltur i Soweto

Soweto, utanför Johannesburg, är ett av Sydafrikas största townships och har funnits sen 1904. 2009 när vi var där låg invånarantalet på mellan 3,5- 5 miljoner. Då vi befann oss i Sydafrika under valet det året och hade lyckats boka in Soweto på självaste valdagen kände vi en viss oro inför att befinna oss i ett av de fattigaste områdena, utanför den farligaste staden, precis då. Men den oron visade sig vara onödig.

Läs mer >