Jordbävning i San Jose

Det var under ett restaurangbesök vid lunchtid som det hände. Jag skulle precis beställa när servitrisen tog ett hårt grepp om min axel och tittade ut genom fönstret. Alla fåglar som suttit på torget hade lyft och flög i samma sekund förbi utanför. Utan en aning om vad det innebar förstod jag inte alls servitrisens reaktion. Förrän sekunden efter..

.. då hela byggnaden började att skaka. Jordbävning.

Vi var uppe på andra våningen i ett hus med fler våningar över. Och det kändes som att allt kunde rasa in. Det gick inte att stå upp ordentligt, golvet under fötterna rörde sig för mycket. Människor skrek och började springa mot utgången. En kvinna svimmade, fortfarande med sin glass i handen. Vi visste inte vad vi skulle göra, förutom att ta oss mot utgången och följa strömmen.

Skakningarna slutade dock lika snabbt som de börjat, innan vi hunnit lämna restaurangen. Några efterskalv kom men inte alls lika stora. Genom fönstret var fåglarna nu borta men torget var fullt med folk som hade lämnat sina byggnader och på taken var vissa redan uppe och kollade skador.

San Jose var tyst den kvällen. De flesta restauranger var stängda och människorna höll sig inomhus.

Det var en jordbävning som nådde en styrka på 6,1 på Richtersskalan. 4 personer omkom, 200 skadades och 600 personer blev isolerade då jordbävningen skar av en väg. Nyheten nådde svensk media (Läs mer HÄR) men som tur var kunde vi höra av oss hem med informationen om att vi var oskadda.

4 reaktion på “Jordbävning i San Jose”

    1. Tack Maria ❤️ Det var en väldigt overklig upplevelse. Från att beställa lunch, till att inte förstå någonting, till att tänka att nu kan det gå riktigt illa på bara några sekunder. Som tur var gick det bra för oss men obehagligt att vissa inte hade den turen, och en påminnelse om att människor lever i en rädsla vi till största del slipper i Sverige.

      Tack för tipset om gruppen, ska verkligen kolla upp den!

    1. Ja det var det verkligen! Att gå från att inte ha minsta aning om vad som skedde till att värsta tänkbara senario målades upp i huvudet på bara nån sekund.. Så overkligt!

Kommentera