Mozambique

Vårt första stopp i Mozambique var Maputo. Egentligen gjorde vi inte så mycket mer här än att leta tvätteri, besöka marknaden, laga ris med Shakalakasås (fantastiskt gott!) och hänga på hostlet. Vi bodde på ’Fatimas’ som dock inte var någon höjdare. Toaletterna var ofräscha och personalen inte så värst trevlig. De hade dock en shuttle till deras hostel i Tofo, vilket var vårt nästa stopp.

Vilken skillnad! Hostlet låg precis vid havet, rummen var hyddor och golven sand. Dessutom var även ”gatorna” i byn sand så inga skor behövdes. Alls. Här spenderade vi dagarna antingen med att sola eller promenera på stranden och luncha på ett surfcafé. Det var en konst att laga egen mat i hostelköket då där enbart fanns en tekittel. Inga kastruller och inga tallrikar. Så vi kokte gröt i kitteln och åt ur en salladsskål med våra sporkar.

Från Tofo tog vi oss sedan till Vilankulo med minibuss, båt och minibuss igen. En resa som startade med att minibussen körde fast i sanden, vilket löstes förvånandsvärt enkelt. Vi hade släppt av ett gäng på vägen, vilka hade begett sig dit de skulle och 200m längre bort körde vi fast. Chauffören lutar sig då ut genom fönstret, blåser i sina händer och får fram ljudet av en lergök och plötsligt väller det fram (så kändes det i alla fall) människor från alla håll och kanter som ställer sig bakom bussen och börjar putta. Vi satt med förvånade miner och gapande munnar och var väldigt imponerande över den spännande kommunikationen.

Mozambique

Vilankulo visade sig också vara ett mysigt ställe och här blev det party, hostelhäng på ’Baobab Beach’ och utflykt. Vi hade en heldagstur till Bazaruto Archipulago inbokat och vilken dag! Vi blev hämtade av en pick- up/ ”buckie” och åkte flak till träbåten som skulle ta oss ut till ön. I båten tillagade de fisk och bjöd på fiskröra innan vi gick i land. Väl där fick vi snorklat vilket var riktigt häftigt. Känslan av att simma runt i ett gigantiskt akvarium med tusentals färgglada fiskar.

Till middag fick vi sen krabba, fisk, tomat- och potatisröra samt ris och bröd. Fantastiskt gott (och då åt jag egentligen inte ens rätter från havet på den tiden)! Hela dagen var verkligen fantastisk. Turen avslutades med strandhäng, promenad och prat med resten av gänget i den vita sanden och det klarblåa havet.

Kommentera