New York Subway

New York Subway – Att tänka på

Det absolut smidigaste sättet att ta sig fram långa sträckor i New York är med New York Subway, tunnelbanan. Det är kanske inte lika filmiskt som att vinka till sig en gul taxi eller lika intrycksfullt som att promenera, men om du vill ta dig snabbt tillbaka till hotellet med dina shoppingkassar, inte vill fastna i trafiken eller helt enkelt vill skona de där promenadfötterna så är tunnelbanan din räddande ängel.

Men för att färden ska bli så trevlig och effektiv som möjligt finns det en del att tänka på. (Förutom det klassiska att ha uppsikt över sina saker).

Först och främst, för att åka tunnelbanan behöver du ett Metrokort vilket du köper enkelt i en av maskinerna på någon av stationerna. Det finns enkelbiljetter för ca 2,5 dollar men stannar du i NY lite längre kan en 7 dagars- biljett vara aktuellt, vilken kostar ca 30 dollar. Det är biljetten jag själv brukar köpa och det har alltid lönat sig, även om jag ibland åker taxi och promenerar mycket.

Sen gäller det att vara lite uppmärksam på kartan över tunnelbanesystemet. New York Subway är uppbyggt med både lokaltåg och expresståg. Lokaltåget stannar på varje station på sin sträcka medan expresstågen inte gör det. Jag lärde mig detta den ”hårda” vägen då jag hamnade 20 gator högre upp än vad jag tänkt mig. Ingen större fara då jag kunde ta ett lokaltåg tillbaka och skratta lite åt mig själv men det kan vara skönt att slippa den extra restiden (Det finns bättre saker att lägga sin tid på i NY). Så undvik detta genom att slänga ett extra öga på kartan och kolla efter tågens siffror eller bokstäver som står vid respektive station på kartan. Tåget stannar enbart på de stationer där dess siffra eller bokstav står med. Vill du kan du ladda ner en app till din mobil med karta och information (Se HÄR), annars finns det oftast kartor vid ingången till subwayn eller vid spåret.

Det ska även uppmärksammas att vissa siffror och bokstäver på kartan är med fet stil och vissa inte. De med fet stil går dygnet runt. De utan fet stil har ändringar i sina turer på exempelvis kvällar och helger. Detta och eventuellt underhåll av spåren står oftast skyltat vid just spåret men det kan vara bra att vara medveten om det även innan då det underlättar att välja rätt tåg från början. Kolla alltså vilken siffra eller bokstav som står på stationen du är på, vilken som står på stationen du ska till (Är det kväll eller helg tänk på tjockleken på den) och följ sen skyltarna till rätt riktning och spår.

Tunnelbanan är även ett utmärkt sätt att se mer av New York än bara Manhattan. Passa på att åk över till exempelvis Brooklyn för att uppleva ett annat New York eller boka billigare boende i Queens (Som vi gjorde HÄR) men ta dig snabbt in till Manhattan om dagarna (och kvällarna). Du tar dig även smidigt och billigt till och från JFK med en kombo av AirTrain och byte till New York Subway vid Jamaica station eller Howard Beach station.

Sist men inte minst, jag har aldrig känt mig osäker när jag åkt tunnelbana. Jag har åkt både med sällskap och själv, med mer eller mindre bagage och under dagar, kvällar och tidiga mornar. Jag har med mig mitt sunda förnuft och har uppsikt över mina saker. Men framförallt har jag njutit av att känna mig som en del av New York. Testa det du med!

Kommentera